Општина Карпош постави заштитни столпчиња пред неколку основни училишта во Карпош, со цел, дополнително да ја зголеми безбедноста за учениците пред воспитно – образовните установи.
 

Се садат нови дрвја во Карпош

Со садење на јавори и чемпреси во Карпош 4, долж течението на реката Вардар, Општина Карпош ја започна пролетната акција за засадување на 55 нови, висококвалитетни дрвја.
 
Советот на Општина Карпош донесе одлука 10 полуматуранти кои  ќе бидат првенци на генерацијата да добијат финансиска награда од по 10.000 денари.
 
Во градинката „Мајски цвет“ во Тафталиџе во тек се активности за опремување на тоалетите, со нова хигиенско – санитарна опрема (тоалетни школки, чешми и мијалници), а се поставуваат и нови плочки по ѕидовите.
 

Крводарителна акција во Општина Карпош

Општинската администрација на Карпош донираше 40 единици крв за потребите на Инситутот за трансфузиона медицина. 
 

Нов систем за наводнување на зеленилото во Карпош

За поквалитетно и целосно одржување на зелените површини, Општина Карпош започна со поставување на системи за наводнување на зеленилото и тревните површини на повеќе локации, информираат од општината. 
 
Како резултат на новите одлуки од Владата, а во врска со коронавирусот, Општина Карпош ги известува сите фирми кои вршат достава на храна / лекови, а кои веќе имаат добиено известувања од Општината за вршење на дејност и во полициски час – дека истите и понатаму имаат важност (во тек на работната недела после 19:00 часот и за време на викендот, 1-ви, 2-ри, 3 – ти мај после 14:00 часот).
 

Се обележува хоризонтална сигнализација во Карпош

Во урбаната заедница Карпош 1, денеска започна обележувањето на пешачките и велосипедски делови долж улиците „Орце Николов“ и „Никола Тесла“, информираат од општината.
 
За време на полицискиот час, овој викенд, активно работеа комуналните служби на Општина Карпош. Имено, се миеја и дезинфицираа улици во урбаните заедници: „Владо Тасевски“ (Млечен), Карпош 1 и Карпош 2.
 
Општина Карпош објави кои маркети, продавници и аптеки ќе работат претстојниот викенд за време на полицискиот час, а кои претходно аплицирале на Јавниот повик на локалната самоуправа.
 
Од денеска, четири цистерни активно работат на миење и дезинфекција на улици и фреквентни локации низ Карпош, информираат од општината.
 
Мобилните тимови на Општина Карпош и Црвениот крст, изминатиов период посетија повеќе од 50 домаќинства и им обезбедија соодветна услуга (набавка на храна, лекови и хигиенски средства), како резултат на состојбата со Covid – 19 (коронавирус), информираат од општината.
 
Општина Карпош продолжува со интензивно одржување на јавната хигиена, миење и чистење на улиците, платоата и плоштадите, како и урбаната опрема (клупи за седење, корпи за отпадоци, вело паркинзи).
 

Учениците во Карпош ќе учат по електронски пат

Спроведена е обука со десетте основни училишта на територија на Карпош, за започнување на настава по електронски пат за учениците од деветто одделение. Ваквиот начин на учење доаѓа како резултат на состојбата за превенција и заштита од коронавирусот.
 

Е-настана за основците во Карпош

Општина Карпош дава препорака за организирање на настава по електронски пат, во деветитте одделенија во општинските основни училишта.
 

Интензивно чистење на улиците во Карпош

Утринава цистерните на локалната самоуправа ги миеја локалните улици низ Карпош 3, а се чистеше и околу контејнерите, со машините под висок притисок т.н. вапови. Овие активности се интензивирани како резултат на ширењето на ковид-19 (коронавирус), со цел да се обезбедат почисти улици и населби.
 
Зголеменото одржување на хигиената и во колективните објекти за домување – згради е еден од предусловите за поголема заштита од ширење на COVID – 19 (коронавирусот).
 
Градоначалникот на Општина Карпош Стефан Богоев, извести дека на 3 март во основното училиште „Братство“, во Тафталиџе, се одржало предавање за превенција од коронавирус, во две одделенија, од четврто и седмо одделение, од страна на докторка која е вработена на Клиниката за дерматологија.
 

© Скопски портал. Сите права се заштитени.