Без вода корисниците на улицата Никола Тесла во Карпош

facebook twitter Од ЈП „Водовод и канализација“ информираат дека утре, поради поврзување на нова водоводна мрежа од ф-150 мм на улицата Никола Тесла бб, во периодот од 9 часот па сè до завршување на работата, без вода ќе останат корисниците од улицата Никола Тесла (општина Карпош).
 
Денеска се одбележа верскиот празник Богојавление – Водици, на железниот мост во населбата Хром, на границата меѓу Општина Карпош и Ѓорче Петров.
 
Поставени се два нови, „лежечки полицајци“ на улицата „Орце Николов“, пред основното училиште „Христијан Тодоровски – Карпош“, во урбаната заедница Карпош 1, информираат од општината.
 

За пензионерите од Карпош нови клубови и хумани патроли

Проектот за Хумани патроли ќе овозможи зголемена грижа и нега за највозрасните, изнемоштени лица, домашни посети и пружање на медицинска поддршка, посочи градоначалникот на Општина Карпош, Стефан Богоев, на предновогодишната дружба со здруженијата на пензионери од Карпош.
 

Нов сообраќаен режим кај „Млечен“

Кога возилото од бул. „М.Т.Гологанов“ ќе се приклучи кон ул. „Анкарска“ ќе се соочи со мал дел на двонасочна сообраќајница, а потоа се надоврзува на еднонасочниот сообраќај.
 
Тие велат дека остануваат на сите нивни барања доставени до Општината, комисиите за урбанизам и до Градот Скопје.
 
Предлог ДУП-от Ј03 Блок 7, за потегот околу Трнодол и дел од Козле ќе биде ставен на повторна Јавна презентација и Јавна анкета во првата половина на 2020 година, информираат од Општина Карпош.
 
Деновиве се пласираат лажни информации за работи за кои веќе е постигната согласност и локалната власт и граѓаните се на иста страна, велат од општина Карпош по најновите бранувања во врска со Трнодол, каде дел од жителите излегоа со тврдење дека Деталниот урбанистички план (ДУП) отвора можност за градежна инвазија и градење населба која навлегува во заштитеното подрачје на Парк-шумата Водно.
 
Жителите на Трнодол најавуваат протести ако Општина Карпош не го повлече детално урбанистичкиот план кој, како што велат, може да предизвика лизгање на големи земјани маси поради градење во заштитно зеленило под брдото, кој го загрозува сообраќајот и кој отвора можност за градежна инвазија и градење на населба која навлегува во заштитното подрачје на Парк-шумата Водно.
 
Градоначалникот Стефан Богоев рече дека Општина Карпош е во финална подготовка на анкета со која граѓаните ќе одлучат дали се за регулација на паркирањето. Првин ќе бидат опфатени урбаните заедници Карпош 1 и Карпош 2, а анкетирањето ќе се спроведе теренски, по домаќинства.
 

Казна за загадувач кој фрли отпадни води во Бардовци

Со глоба во износ од 50 евра, казнето е физичко лице, за сторен прекршок – испуштање на отпадни води на јавна површина, во населеното место Бардовци.
 
Улицата Илинденска е во мрак и не работат ниту семафорите на булеварот.
 
Директорот на  ЈП „Комунална хигиена“- Скопје, Абдусамед Шабани, и градоначалникот на општината Карпош, Стефан Богоев, денеска во Центарот за селекција на отпадот во Карпош ги промовираа планираните активности што ќе се одвиваат во рамките на кампањата за правилно постапување со кабастиот отпад на територијата на оваа скопска општина.
 

Без вода жителите на населбата Жданец

Од ЈП „Водовод и канализација“ информираат дека поради систематска промена на водомери во населбата Жданец, денеска без водоснабдување ќе останат корисниците од населбата Жданец од 9:00 до 14:00 часот (општина Карпош).
 
Карпош е скопска општина со најголем број возрасни сограѓани, а во рамки на Неделата на грижа на стари лица, градоначалникот Стефан Богоев беше во посета на специјализираната геријатриска болница во Злокуќани.
 

Исчистена депонијата во Злокуќани

Со соодветна механизација, Општина Карпош исчисти уште една дива депонија на територија на Карпош, во околината на Злокуќани, кај напуштеното фудбалско игралиште. На оваа локација со години се фрлал отпад од страна на населението.Тука често се палеа и огнови на отворено, со што дополнително се придонесуваше кон зголемување на аерозагадувањето.
 

Утре без вода жителите на населбата Жданец

Од ЈП „Водовод и канализација“ информираат дека поради систематска промена на водомери во населбата Жданец, денеска без водоснабдување ќе останат корисниците од населбата Жданец од 9:00 до 14:00 часот (општина Карпош).
 

Општина Карпош со мерки за намалување на загадувањето

Со   усвојување на Одлуките за одобрување на финансиски средства на проекти  од областа за заштита на животната средина , природата и енергетската ефикасност, на денешната седница на Советот на Општина Карпош, локалната самоуправа дополнително презема мерки за намалување на загадувањето и  подобрување на амбиенталниот воздух.
 

© Скопски портал. Сите права се заштитени.