Филмови за Том Вејтс и за Брајан Ино на „Скопје синема сити“ во Кинотека

Филмскиот фестивал „Скопје синема сити“ организира дводневен летен филмски настан, Chill Out, во отворениот простор на Кинотека на Македонија, на 27 и 28 август.

Настанот ќе се отвори со изложба на визуелниот уметник Стефан Шашков „Мешање звуци“, која е инспирирана од музиката на авангардните амбиент-музичари Брајан и Роџер Ино, Џон Хасел, Харолд Бад и Роберт Фрип. Во продолжение, првиот ден ќе бидат прикажани документарни филмови за Брајан Ино, „Имагинарни пејсажи“ и „Џон се обидуваше да контактира со вонземјани“, како и „Приказни од искршениот џубокс“ за музичарот и поет Том Вејтс. Вториот ден ќе се прикажат филмовите „Гранд хотел Барбес“ и „System K.“

Брајан Ино е една од најважните фигури во светот на музиката и визуелните уметности како во 20, така и во 21 век. Иновативен, експанзивен и контроверзен, Ино во кој било момент од неговата богата кариера наидувал на топол прием и признанија поради своите идеи, емотивен интензитет и музички иновации. Сето тоа ќе биде прикажано во филмот „Имагинарни пејсажи“, заедно со изложбата на Шашков „Мешање звуци“.

Настанот е организиран во соработка со Кинотека на Македонија и со Францускиот културен центар. Тој ќе биде реализиран според актуелните здравствени протоколи кои се одобрени од Министерството за здравство за организација на јавни настани на отворено.

Авторка на визуелното решение е Дијана Димитриевска.

Редовното 7. издание на Скопје синема сити е планирано да се отвори на 19 септември 2021.
© Скопски портал. Сите права се заштитени.