На инфективните одделенија во земјава се лекуваат 80 пациенти од коронавирус

Во изминатите 24 часа во ковид-центрите во болниците низ земјава е пријавено дека се лекуваат вкупно 80 пациенти позитивни и суспектни на коронавирусот.

Според извештаите на Министерството за здравство на дневна основа, во болницата во Битола се хоспитализирани 10 пациенти позитивни и суспектни на Ковид-19. Во болницата во Штип се хоспитализирани 9 пациенти. На инфективното одделение во Тетово има 2 пациенти, во Велес се лекуваат 10 болни, а во Куманово 15 пациенти позитивни и суспектни на Ковид -19. Во ковид центарот во Охрид има хоспитализирано 5 пациенти, во Прилеп 4, во ковид центарот во Гостивар 9, а во Струга 5 болни. Во болницата во Струмица хоспитализирани се 9 пациенти, во Кичево 2 и во Кавадарци и во Гевгелија нема хоспитализирано лица позитивни и суспектни на коронавирусот.

Вкупната бројка на пациенти позитивни и суспектни на коронавирусот кои се лекуваат на инфективните одделенија во главниот град и во болниците низ земјава е 126 и има околу 500 празни болнички кревети во ковид-центрите, соопшти МЗ.

Поради намалениот број на болни, болниците затворија дел од капацитетите наменети за ковид-пациенти.

Сите одделенија на клиничките болници располагаат со болнички места до кои има довод на кислород.

Министерството за здравство има увид во состојбата со капацитети и доколку има потреба одделенијата ќе бидат дополнително проширени.
© Скопски портал. Сите права се заштитени.