Вечер во паркот „Ибни пајко“ - две изведби на отворено во време на корона

За денеска се закажани две нови изведби од програмата „Култура во време на корона“.

 

Во 20 часот, во паркот „Ибни Пајко“, музичарoт Мартин Мила ќе одржи едночасовен концерт, а во 21 часот, на истата локација, настап ќе има квартетот Agni Avshar.

 

Нивните настапи ќе бидат стримувани на:

- фејсбук страницата на Град Скопје

https://www.facebook.com/CityofSkopje/?ref=br_rs, и на

- Youtube каналот на Град Скопје

https://www.youtube.com/channel/UChnvnL2Inms7iLk6uzQFyTw

 

Град Скопје, заедно со градските културни институции, на 13 април објави Јавен повик за финансирање проекти како дел од кризните мерки „Култура во време на корона“. Идејата на повикот е пред сè да се поддржат невработените уметници, односно оние уметници кои што ги загубиле своите редовни приходи во овој период, но и да се доближи културата до сечиј дом.

 

Заинтересираните уметници може да се пријавуваат на https://mkc.mk/vesti/grsk_povik1/

 

Со овој повик ќе се поддржат следните видови проекти:

- Маалски изведби во времетраење до 2 часа; техничката опрема ќе биде обезбедена од културните установи на Град Скопје; и

- Виртуелни изложби, претстави, перформанси, концерти, работилници за деца…, во времетраење до 2 часа.

 

Сите учесници ќе добиваат еднаков солидарен хонорар во нето износ од 14.500 денари. Повикот ќе трае до завршувањето на вонредната ситуација.

 

 
© Скопски портал. Сите права се заштитени.