Лавицата Бела пристина во скопската зоолошка градина, за 10 дена ќе добие мажјак

Од Ходенхаген, Германија пристигна лавицата Бела, млада женка која припаѓа на видот бели лавови.

 

 За десетина дена, во Скопје ќе пристигне и белиот лав Чака од Амневил, Франција со кој заедно ќе живеат во пространо живеалиште адаптирано за нивните потреби.

 

Белите лавови се еден од најзагрозените видови во светот, а во природата се речиси во истребување, поради масовниот лов, но и нивната отежната репродуктивност.

 

„За првпат во Скопје, но и нашата држава ќе има бели лавови. Планираме да донесеме и бели тигри, како и други бели животни кои се доста ретки. Градот вложува, а Европа се залага што побргу нашата зоолошка да биде европска и што поубаво уредена за животните. Ние сакаме годинава да достигнеме максимална посетеност на Скопје ЗОО“- изјави директорот Ѓорѓи Галетановски.
© Скопски портал. Сите права се заштитени.