Градоначалникот Шилегов на денешната прес-конференција ги соопшти конкретните мерки што ги презема Градот Скопје во интерес на полесно надминување на економските последици од пандемијата со коронавирусот за сите граѓани во земјава.
 
Како дополнување на системот на центрите за јавно здравје кои земаат примероци за тестирање за коронавирус од утре почнуваат со работа мобилните екипи. Министерот за здравство Венко Филипче вели дека мобилната екипа ќе биде поддршка на веќе отворените пунктови за тестирање.
 
Министерството за здравство информира дека на веб-страницата на Институтот за јавно здравје, во делот за извештаи за состојбата со коронавирусот во земјата, може да се следи и состојбата на дијагностицирани пациенти по општини, вклучително и општините на територијата на град Скопје.
 
Во согласностс со одлуката на Владата на РСМ за забрана за движење на населението за време на викендот во периодот од 16 до 5 часот, од јавното претпријатие информираат дека ќе има измени во возниот ред на јавниот превоз, а изменето работно време ќе имаат и билетарниците и центрите за персонализација.
 
Центарот за управување и контрола на сообраќајот ги известува граѓаните дека во тек е реализацијата на втората фаза од проектот за изградба на мост на реката Вардар што ќе ги спои улицата Васко Карангелевски и улицата Индустриска 1, во населбата Ќерамидница.
 
Од денеска, недела (22.03.2020 год), согласно одлуката за забрана за движење на населението во период од 21-06 часот, јавниот превоз нема да сообраќа во посочениот период, а изменето работно време ќе имаат и билетарниците и центрите за персонализација, информираат од јавното претпријатие.
 
ЈП Водовод и канализација – Скопје, согласно новонастаната ситуација со коронавирусот во земјава, како и препораките и забраните на Владата и Министерството за здравство кои се однесуваат на спречување на ширење на корона вирусот, ја известува јавноста за следните промени во работниот процес:
 
Фотографија на скопјанката Јехона Спахиу е победник на конкурсот на Град Скопје за избор на автентични фотографии, видеа или гифови од домовите на граѓаните кои го минуваат времето во изолација сами, со нивните семејства или со милениците.
 
Заради актуелната состојба во која се наоѓа државата и потребата од редовна информираност на јавноста за актуелниот корона вирус COVID-19, како и за превенција, во обид како тредиционални медиуми да ги заштитиме граѓаните од секојдневниот прилив на лажни вести, Здружението на регионални и локални телевизии, Медиум Објектив бара помош и поддршка од државните институции.
 
Акција под назив „Држете растојание“ има за цел на најдиректен и визуелно експлицитен начин да ги потсети граѓаните да држат растојание, да избегнуваат гужви, да го намалат ракувањето и да ги минимизираат своите контаки, на тој начин заштитувајќи се себеси и другите за време на пандемијата од коронавирус.
 
Министерството за внатрешни работи-СВР Скопје во координација со Државниот пазарен инспекторат презеде мерки за затворање локали во северниот дел од Скопје кои не ја почитуваат одлуката на Владата. Затворени се вкупно седум локали. Локалите ќе бидат затворени до завршување на мерката која е донесена од страна на Владата.
 
Град Скопје ги известува граѓаните дека нема да презема никакви дополнителни мерки, вклучително и присилна наплата, кон сите даночни обврзници во Скопје што имаат неподмирени долгови.
 
Возниот ред може да се види на веб страницата http://www.jsp.com.mk, а информации може да се добијат и во Диспечерски центар на (02)3173-224.
 
Оваа интервентна дезинфекција и чистење на улиците во рамките на Клиничкиот центар е една од серијата на мерки која Градот Скопје и градските јавните претпријатија ги спроведуваат поврзани со ширењето на корона вирусот.
 
ЈП Водовод и канализација – Скопје, согласно новонастаната ситуација со корона вирусот во нашата земја, се додека се во важност препораките и забраните на Владата и Министерството за здравство, нема да ги исклучува корисниците на услугите на претпријатието кои имаат неплатени долгови, информираат од претпријатието.
 

Катастарот ќе работи со скратено работно време

Агенцијата за катастар на недвижности, ја информира јавноста дека согласно препораките од владата за преземање на мерки за превенција против ширење на вирусот covid-19, шалтерите во Центарот за катастар на недвижности - Скопје од 13.3.2020 година ќе работат со работно време од 7.30 до 15.30 часот.
 
Од ЈСП информираат дека билетарниците на ЈСП Скопје и центрите за персонализација ќе работат со скратено работно време, односно до 18 часот.
 

Без струја делови на Бутел и Центар

Од „ЕВН Македонија“ информираат дека се планирани технички зафати во електросистемот на Град Скопје и без електрична енергија ќе останат делови на Бутел и Центар.
 

© Скопски портал. Сите права се заштитени.