Без вода делови на општина Центар

Од ЈП „Водовод и канализација“ информираат дека поради дефект на огрлица со димензија ф-150 мм., на ул.Маџир Маало 10, прекинато водоснабдување ќе имаат корисниците од таа улица во општина Центар.
 
Јавното претпријатие Паркинзи на Општина Центар (ПОЦ) во соработка со оваа скопска општина и сообраќајната полиција минатата недела санкционирале 192 непрописно паркирани возила кои го попречувале нормалното и безбедно одвивање на сообраќајот.
 

Санкционирани 129 непрописно паркирани возила во Центар

Во периодот од 27.07. до 02.08.2020 година, со помош на специјалните возила „Пајак“ на ЈП ПОЦ отстранети се 61 непрописно паркирани возила, а со поставување на механичко средство „Блокатор“ санкционирани се 68 возила кои биле затекнати во резидентни зони, а не биле корисници-резиденти на секторот во којшто биле паркирани.
 
Во согласност со основниот сообраќаен проект за урбаната четврт Парк и добиеното решение за измена на постојаниот режим за сообраќај, Општина Центар започна со поставување сообраќајна сигнализација за воведување еднонасочен режим.
 
Сите услуги на претпријатието стануваат достапни и на мобилните телефони, а со првото преземање на апликацијата корисниците ќе добијат два часа бесплатен паркинг, додека жителите на Општина Центар ќе добијат 30 часа бесплатен паркинг во гостинскиот пакет на М-картата.
 
Пакетите со прехранбени производи секојдневно се доставуваа во домовите на граѓаните кои не можеа да ги обезбедат секојдневните потреби за храна.
 
По повод големиот муслимански празник Рамазан Бајрам,  градоначалникот  Саша Богдановиќ, заедно со колеги од Општина Центар и волонтери од  невладината организација „Банка за храна“ поделија 200 топли оброци за жителите кои живеат во населбите Крњево и Маџир маало.
 
Со користење на современа технологија за дезинфекција, ќе се санитизираат, чистат, освежат и заштитат душеците во детските градинки во Центар.
 
На 46-та седница на Советот на Општина Центар,градоначалникот Саша Богдановиќ и советниците, со 14 гласа ЗА, 2 гласа против и 4 воздржани го донесоа еешението за престанок на мандатот на Јана Белчева Андреевска на функцијата претседател на Советот на Општина Центар.
 
Општина Центар изминатиот месец започна со реконструкција на улицата „9-ти Мај“ во населбата Буњаковец, улица со ударни дупки и асфалт, која последен пат е реконструирана во 2009-та година.
 
И денеска екипи на Општина Центар ги дезинфицираат зградите во делови на општината, информираат од општината.
 

Без вода дел од корисниците во Центар

Од ЈП „Водовод и канализација“ е добиено известување дека заради изведување водоводен приклучок на водоводна мрежа со пречник 80 мм на улицата Црвена вода бр. 37, без водоснабдување од 9:00 часот до завршување на интервенцијата, ќе останат корисниците од истата улица во општина Центар.
 
Општина Центар во соработка со Државниот санитарен и здравствен инспекторат во насока на спречување на ширење на сите лесно преносливи вируси, вклучително и Корона вирусот, уште на почетокот на сезоната на вируси, започнаа со кампања и едукативни активности за превенција на нивно ширење и распространување.
 
Градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ и директорот на ЈП Паркинзи на Општина Центар, Васко Кичевски, остварија средба со директорот на Скопски пазар АД Скопје, Младен Дамев и претставници на пазарџиите од „Зелен Пазар“ со цел да се надминат проблемите на паркиралиштето „Аутомакедонија“.
 

Општина Центар потпиша меморандум за „ВЕЛО УЧИЛИШТА“

Градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ и Никола Нешкоски, директор на Еко Логик – Здружение за заштита и унапредување на животната средина и промовирање на концептот за одржлив развој, потпишаа Меморандум за воспоставување соработка, со цел, имплементирање на проектот „Вело училишта“ наменет за учениците од основните училишта на територијата на Општина Центар.
 
Паркинзи на Општина Центар, согласно неделниот извештај информира дека изминатава недела во централното градско подрачје околу 300 возачи не ги почитувале правилата и непрописно ги паркирале возилата.
 
Градоначалникот Саша Богдановиќ и советниците на Општина Центар во текот на вчерашниот ден ги одржаа 42-та седница и продолжението на 41-вата седница на Советот.
 
Градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ и директорот на ЈП Паркинзи на Општина Центар, Васко Кичевски, вчера имаа средба со пазарџиите од „Зелен Пазар“.
 

© Скопски портал. Сите права се заштитени.