Утрово во скопската населба Ново Лисиче, на паркинг гореа автомобили. Жителите од околните згради се собраа да го гаснат пожарот, а некои и си ги преместуваа своите возила, за да не ги зафати огнот и нив.
 
Градоначалникот на општина Гази Баба, Борис Георгиевски на Институтот за трансфузиона медицина донираше крвна плазма.
 
Доколку временските услови не го дозволуваат вршењето на дезинсекцијата, истата ќе се изврши во истиот термин првиот нареден ден, кога временските услови ќе бидат поволни.
 

Санкционирани 129 непрописно паркирани возила во Центар

Во периодот од 27.07. до 02.08.2020 година, со помош на специјалните возила „Пајак“ на ЈП ПОЦ отстранети се 61 непрописно паркирани возила, а со поставување на механичко средство „Блокатор“ санкционирани се 68 возила кои биле затекнати во резидентни зони, а не биле корисници-резиденти на секторот во којшто биле паркирани.
 
Од „ЕВН Македонија“ АД информираат дека поради планирани технички зафати во електро-системот во градот Скопје, утре без струја ќе останат:
 
Градот Скопје со набавка на опрема за справување со шумски пожари го подига нивото на заштита на природата на комплексот Водно, Сарај и Матка, информираат од градот.
 
Општина Бутел го почна асфалтирањето на кракот од улицата ,,3,, до новопроектираното училиште во Визбегово. Со оваа активност ќе бидат асфалтирани 310 метри или 1500 м2 со оглед на фактот дека улицата ќе биде со различна широчина на неколку места, информираат од општината.
 

Утре без струја неколку места во Скопје

Од „ЕВН Македонија“ АД информираат дека утре поради планирани технички зафати во електро-системот во градот Скопје, без струја ќе останат следниве места.
 

Асфалтирани шест улици во Општина Бутел (ВИДЕО)

Општина Бутел го привршува асфалтирањето на шест улици во населените места Радишани и Визбегово, информираат од општината.
 

Зеленило и содржини за деца во Карпош - Лептокарија

Започнаа изведбените, теренски активности за реализација на зелениот корнер во ТЦ „Лептокарија“, во населбата Карпош 3. Од десната страна, на популарната „коцка“ ќе се добиат уреден дел, ново зеленило (хортикултурно уредување), систем за наводнување, клупи за седење, реквизити за деца и соодветна подлога, информираат од Општина Карпош.
 
Во рамките на реализацијата на капиталниот проект Изградба на фекална канализација и пречистителни станици, во соработка со Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделието и руралниот развој, во Општина Илинден во тек е изградба на канализациски систем за прифаќање и третман на отпадни води во населено место Кадино во должина од 4.982 метри, со препумпни уреди.
 
Град Скопје известува дека утре, 29 јули, од 6 часот до 12 часот на улица Босна и Херцеговина на потегот од крстосница со булевар Христијан Тодоровски-Карпош до раскрсница со улица Кемал Сејфула и улицата Александар Урдаревски ќе се врши прекоп, поради што сообраќајот на овој потег ќе биде пренасочен по околните сообраќајници.
 
Програмата за развој при Обединетите нации (УНДП) донира два дрона, од кои еден со надградба и една термална камера, за потребите на Град Скопје.
 
Општина Бутел во соработка со Град Скопје, односно со ЈП ,,Дрисла,, ќе организира акција за собирање на кабаст отпад и градежен шут на 08.08. и 09.08.2020 г. (сабота и недела).
 
Според анализата од Центарот за санитарна контрола при ЈП Водовод и Канализација, Скопје, обоената вода на реката Вардар која на 15 јули беше забележана кај мостот Близнак, каде граничат општините Гази Баба и Аеродром, има неутрална вредност.
 
Град Скопје со донација од Халкбанк целосно ги реконструира сите 19 пешачки мостови во вториот дел од Градскиот парк.
 

Две нови пристапни улици во Тафталиџе 1

Направени се две нови пристапни улици – краци на ул. „Варшавска“ во Тафталиџе 1. Првата улица е во должина од 120 метри и широчина од 3, 5 метри, а втората улица е со 90 метри должина и 4,5 метри широчина.
 

Со диви прилучоци полевале ниви на Матка

ЈП Водовод и канализација – Скопје повторно апелира до граѓаните на градот Скопје за рационално користење и употреба на водата, односно да се избегнува полевање поголеми површини и непотребно трошење на водата за време на топлите денови.
 

© Скопски портал. Сите права се заштитени.